Da li ste znali?

10 aromaterapijskih zapovesti

Čovečanstvo je odavno upućeno na biljni svet radi preživljavanja. Biljke su nam najstariji i najbolji prijatelji: služile su kao hrana i ogrev, za izgradnju skloništa, za izradu odeće i obuće, lekova i kozmetičkih preparata, mirisa. Iz biljki su se na razne načine ekstrahovala eterična ulja i izrađivali proizvodi koji su hiljadama godina bili jedini dostupni terapijski materijali.

Aromaterapija je umetnost i znanost korišćenja mirisnih ulja kako bi se podstaklo telesno i mentalno blagostanje. Ova drevna praksa ima korene u drevnim civilizacijama poput egipatske, grčke i rimske, koje su prepoznale lekovita svojstva biljnih ekstrakata.

Mirisna ulja, dobijena iz cvetova, lišća, korena i drugih delova biljaka, imaju različita svojstva koja se koriste u aromaterapiji. Primena ovih ulja može biti raznolika, uključujući inhalaciju, masažu ili dodavanje u kupke itd.

Aromaterapija se često koristi za smanjenje stresa, poboljšanje raspoloženja, podsticanje opuštanja ili za potporu u lečenju različitih fizičkih i emocionalnih tegoba. Primera radi, ulje lavande može pomoći u opuštanju i olakšavanju nesanice, dok eterično ulje eukaliptusa može pomoći u olakšavanju disanja tokom prehlade ili gripa.

Ali veoma je važno znati uočiti razliku između dobrih i loših ulja i proizvoda, znati kupovati i čuvati ulja, znati izabrati optimalan način primene aromaterapije u svakom pojedinačnom slučaju. Kako bi se čari aromaterapije iskoristile na najbolji mogući način, neophodno je pridržavati se sledećih aromaterapijskih zapovesti:

  1. Koristite samo kvalitetna eterična ulja;

  2. Pri izradi mešavina ne koristite više od 5 eteričnih ulja;

  3. Pridržavajte se propisanih doza;

  4. Ne uzimajte eterična ulja oralno, ukoliko nije naglašeno da su za takvu upotrebu;

  5. Nikada ne nanosite na kožu nerazređena eterična ulja. Pre nanošenja eterična ulja uvek razredite nekim nosačem/bazom;

  6. Pre prve aromaterapijske aplikacije napravite alergo-test;

  7. Imajte na umu kontraindikacije. U trudnoći, kod dece, starijih i slabih osoba, kod izlaganja UV zracima, kod alergija itd. rukovodite se uputstvima o sigurnoj primeni aromaterapije ili konsultujte aromaterapeuta;

  8. Koristite eterična ulja i njihove mešavine čiji vam miris odgovara;

  9. Čuvajte eterična ulja na mestu koje je izvan domašaja dece;

  10. Pridržavajte se uputstva o pravilnom čuvanju eteričnih ulja.

Leave a Reply

Your email address will not be published.