Da li ste znali?

5 načina kako prepoznati LAŽNA ETERIČNA ULJA?

Ako kupujete etarska ulja sa željom da ih koristite u terapijske svrhe, morate znati i kako da prepoznate lažna etarska ulja. Kada se kaže lažna misli se na to da takva ulja nisu 100% prirodna, i zbog povećanja količine najčešće su razblažena baznim uljima, alkoholom ili nekim hemijskim rastvaračem. Sledi 5 načina kako lako možete prepoznati lažna etarska ulja:

  1. Najlakše je otkriti kada je etarskom ulju dodato neko bazno, masno ulje. Etarska ulja su nemasne tečnosti i jedna kap kapnuta na maramicu i, ostavljena da se osuši, ne sme ostaviti mastan trag.
  2. Ako stavite kap etarskog ulja na jagodicu prsta i protrljate ne treba da imate osećaj da vam prsti klize zbog masnoće.
  3. Ulja razblažena u alkoholu je malo teže prepoznati. Ako pažljivo analizirate miris takvog ulja, osetićete u njegovoj pozadini dodatni miris alkohola. I još jedan postupak koji bi mogao pomoći: kapnuto na prst takvo bi ulje, kad dunete preko njega, trebalo izazvati osećaj hlađenja na koži.
  4. Ako su etarska ulja razblažena u baznom ulju, to mora biti jasno istaknuto na etiketi!
  5. Tu su i ulja dobijena sintetičkim putem. Ulja dobijena sintetičkim putem imaju siromašniji sastav i to se odražava na njihovom mirisu. Sintetička ulja obično imaju presladak, prenaglašen, redak miris, tako očito lažan. Miris prirodnih ulja je zaokružen, višeslojan, pun i složen.

Treba još pomenuti da se skupa etarska ulja često zamenjuju jeftinijima, pa se u bočici ne nalazi ono ulje koje etiketa deklariše. Takva su ulja za aromaterapiju potpuno neprihvatljiva, jer da bi se postigao terapijski učinak, potrebno je vrlo precizno znati sa kojim uljem se radi.

Zato vam savetujemo da pažljivo birate proizvođače etarskih ulja, i kupujete ista samo kod pouzdanih aromaterapeuta!

Leave a Reply

Your email address will not be published.