Da li ste znali?

5 razloga zašto je važno koristiti SPF

Koža je naš najveći organ koji obavija i štiti naše telo, a ima veliku sposobnost da potpuno ili delimično apsorbuje sve što na nju nanesemo. Postoje podaci da se 60% onoga što na kožu nanesemo apsorbuje i završi u krvotoku. Zato je veoma važno zaštititi kožu i paziti šta nanosimo na nju. Jedan od načina zaštite kože jeste redovna upotreba krema sa SPF faktorom.

SPF jeste skraćenica za faktor zaštite od sunca (Sun Protection Factor) i što je SPF broj veći, duže će trajati i zaštita od sunca. Aktivni sastojci u kremama za sunčanje štite kožu reflektujući ili apsorbujući UV zrake, sprečavajući oštećenja izazvana suncem. UV zraci se nikada ne mogu u potpunosti filtrirati, zbog čega je važno nanositi SPF zaštitu najmanje na svaka 2h. Snaga SPF-a u kremi treba da bude najmanje 15 i bira se u zavisnosti od tipa kože, procesa nanošenja itd. Većini je prvi susret sa SPF-om u vrelim letnjim danima pre samog ulaska u vodu i sunčanja. Nekada su kreme sa SPF-om bile rezervisane samo za plaže i bazene tokom leta, ali moramo naglasiti da danas nije tako.

Sve više se govori o značaju preparata sa SPF-om, ali se i dalje mnogi pitaju da li je neophodno da baš svakog dana koriste SPF. Odgovor je DA! Apsolutno svakog dana – bez izuzetka. A zašto je to tako? Otkrivamo vam ključne razloge zašto je neophodno svakodnevno korišćenje krema sa SPF-om.

  1. Štiti nas od štetnih sunčevih zraka – Sunce emituje različite vrste zračenja – UVA zraci mogu prodirati u dublje slojeve kože i izazvati ozbiljne probleme, dok UVB zraci utiču na površinske slojeve kože i odgovorni su za opekotine. Zato je neophodno koristiti kremu sa SPF-om i zaštititi kožu od potencijalne štete koju mogu napraviti koži ali i celom organizmu;

  2. Sprečava pojavu znakova starenja – Brojna istraživanja pokazala su da je čak 90% znakova prevremenog starenja kože uzrokovano od strane sunčevih zraka. Sunčevi zraci u dermisu oštećuju vlakna kolagena što dovodi do pojave finih linija, bora oko očiju, nosa i usta, staračkih pega i brojnih drugih problema. Zato je korišćenje kreme sa SPF-om najbolja prevencija za očuvanje mladalačkog i jedrog izgleda kože.

  3. Čuva zdravlje naše kože – Prekomerno izlaganje suncu bez zaštite može uzrokovati estetske, ali i zdravstvene probleme. Rešenje je  korišćenje SPF tokom cele godine, ne samo leti.

  4. Sprečava nastanak hiperpigmentacija – Prekomerno izlaganje suncu bez zaštite može dovesti i do pojave hiperpigmentacija, poremećaja koji nastaje zbog prekomernog stvaranja melanina, usled čega dolazi do pojave tamnih mrlja i fleka na koži.

  5. Smanjuje rizik od pojave karcinoma – Korišćenje krema koje sadrže SPF svakodnevno, čak i kada je oblačno jedan je od najboljih načina prevencija raka kože. Istraživanje sprovedeno u Americi pokazalo je da se kod jednog od pet Amerikanaca razvije rak kože, a da se taj rizik može smanjiti upotrebom krema sa SPF-om.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.