Da li ste znali?

Aromakozmetika-briga o zdravlju kože

Koža je naš najveći organ. Ona pokriva telo, štiteći ga od štetnih mikroorganizama i toksina iz okoline. Učestvuje u regulisanju telesne temperature, u eliminisanju nepotrebnih produkata metabolizma, proizvodnji D vitamina, a preko receptora nam omogućava da budemo svesni svoje okoline i da dodirom komuniciramo sa drugima. Krvnim sudovima, nervima i mišićima tesno je povezana sa svim telesnim funkcijama, a istovremeno je u direktnom dodiru sa okolinom, izložena različitim onečišćivačima, prašini, lošim preparatima za negu…

Dobri kozmetički preparati teže da uspostave i održe prirodne fiziološke funkcije kože, a ne samo da ulepšaju njen spoljni izgled. Na kožu dobro deluju sve supstance koje su telu potrebne za održavanje metaboličkih funkcija. Koži su strane supstance koje telu nisu potrebne za održavanje tih funkcija i koje se u organizmu ne pojavljuju bilo potpune bilo pojedini njihovi sastojci.

Takve supstance su recimo parafin, vazelin, petrolej, mineralna ulja i masti, koje ni koža ni telo ne mogu koristiti.

ZATO TREBA PAŽLJIVO BIRATI ONO ŠTO STAVLJAMO NA KOŽU! Svaka kozmetička kompanija danas zlo/upotrebljava u svojim marketinškim sloganima reči “prirodno”, “ekološko”, “organsko” itd. Međutim, sirovine od kojih se izrađuju industrijski kozmetički proizvodi uglavnom nisu prirodnog porekla pa čak i ne moraju neminovno biti korisne za ljudski organizam.

Kad god je to moguće treba posegnuti za korišćenjem prirodne kozmetike od proverenih brendova. Najkraća praktična maksima koja bi se u izradi i korišćenju prirodne kozmetike trebalo pridržavati bi bila: na kožu ne treba nanositi ništa što ne biste mogli spokojno staviti u usta i pojesti. Koža nije nepropusni oklop, ona apsorbuje supstance koje se na nju nanose, a prirodna kozmetika upravo sa tim i računa: da će svi fini sastojci koje ona sadrži zaista probiti u dublje slojeve kože.

Leave a Reply

Your email address will not be published.