Da li ste znali?

Eterično ulje Bosiljka

Biljka je visoko cenjena u raznim kulturama. Koliko su bosiljak cenili stari Grci svedoči činjenica da mu je ime izvedenica grčke reči koja znači kralj, kraljevski. Lekari u drevnoj Kini su njime tretirali epilepsiju, probavne i urološke tegobe. Korišćen je za lečenje groznica i malarije. U srednjem veku je takođe smatran sredstvom za lečenje groznica i malarije.

Etarsko ulje bosiljka

Etarsko ulje bosiljka (Ocimum Basilicum) ima širok spektar dejstva. Ulje se koristi u industriji toaletnih proizvoda, parfimerijskoj i prehrambenoj industriji. Poseduje antiseptična, dekongestivna, spazmolitična, ekspektorantna i analgetična svojstva kojima deluje na niz tegoba respiratornog trakta. Olakšava iskašljavanje i ublažava poteškoće sa disanjem kod astme, bronhitisa i drugih respiratornih poremećaja. Zahvaljujući antibakterijskom dejstvu, koristi se u borbi protiv akni i drugih kožnih infekcija. Pošto ima umirujuća dejstva preporučuje se kao prirodni lek protiv stresa, ublažava napetost, depresiju, otklanja nesanicu i dovodi do poboljšanja raspoloženja. Dobro se meša sa etarskim uljima limuna, geranijuma, lavande i ruzmarina.

Preporučuju se inhalacije ovim uljem ili masaže bolnih delova tela.

NAČIN PRIMENE: Etarsko ulje bosiljka uvek razblažiti pre upotrebe. Za masažu kože pomešati 1-2 kapi etarskog ulja bosiljka sa 15ml nekog biljnog ulja (jojobino, bademovo ulje…).

UPOTREBA U DIFUZERIMA: Dodati 2-4 kapi ulja u aroma difuzer. Inhalacijom u difuzerima postiže se najbolji sistemski efekat bosiljka kod anksioznosti, glavobolja, nesanice, problema sa sinusima i respiratornih tegoba.

Leave a Reply

Your email address will not be published.