Da li ste znali?

Eterično ulje Eukaliptusa (Eucalyptus globulus)

Postoji više od 700 vrsta eukaliptusa, dok se lišće samo nekoliko njih koristi za dobijanje etarskog ulja. Najčešće korišćeno i najdostupnije na tržištu je ulje vrste Eucalyptus globulus.

Drvo je često korišćeno za isušivanje močvarnih područja, jer njegovo duboko korenje apsorbuje velike količine vode koja zatim isparava kroz lišće. Na taj način su isušene evropske močvare i iskorenjena malarija u Evropi, jer etarsko ulje eukaliptusa deluje kao repelent na komarce.

Etarsko ulje eukaliptusa je čest sastojak farmakoloških preparata. Istraživanja su pokazala da 2% uljani rastvor eukaliptusa kada se rasprši uništava 70% stafilokoka u vazduhu. U vreme epidemija, ovo ulje je višestruko korisno, jer tretira tegobe obolele osobe istovremeno štiteći one koji sa njom dolaze u kontakt.

Izuzetna kombinacija svojstava čini ulje eukaliptusa delotvornim sredstvom za tretiranje infekcija respiratornog sistema praćenih kašljem. Naime ulje deluje ekspektorirajuće, antiseptično, baktericidno, protivupalno i spazmolitično. Kao antiseptik širokog spektra etarsko ulje eukaliptusa je primenljivo i kod tegoba urinarnog trakta, kada delovanje pospešuje i njegovo svojstvo diuretika.

Etarsko ulje eukaliptusa ima izraženo i antivirusno delovanje. Njegovo analgetsko delovanje se koristi i za olakšavanje reumatskih i neuralgijskih bolova, i bolova uzrokovanih ubodima insekata.

Delotvorno je kod širokog spektra tegoba poput afti, upale desni, upale uha, opekotina, migrena. Ulje podstiče i koncentraciju, osvežava um, dok njegov miris deluje kao repelent.

Leave a Reply

Your email address will not be published.