Da li ste znali?

Eterično ulje Izopa (Hyssopus officinalis)

Zbog izrazito lekovitih svojstava izop (miloduh) je biljka cenjena od najstarijih vremena. Grci i Hebreji su ga smatrali svetom biljkom. Biljku su favorizovali Hipokrat, Galen i Dioskorid, najčešće je koristeći kod tegoba respiratornog trakta. Rimljani su je koristili u medicinske i kulinarske svrhe. Smatra se da joj je postojbina podneblje južne Evrope.

Etarsko ulje izopa je jedno od ulja sa najsnažnijim antivirusnim delovanjem. Njegovo delovanje u slučajevima herpesa je nezamenljivo. I ostala antiinfektivna svojstva su mu izvrsna.

Etarsko ulje izopa može olakšati glavobolje, migrene, reumu, artritis (u uljima za masažu), hronični umor i stres. Naročito se preporučuje kad je potrebno poboljšati koncentraciju. Najčešće se koristi kod tegoba respiratornog sistema (astme, gripa, groznice, kašlja, bronhijalnog katara). Odličan je za inhalacije jer olakšava iskašljavanje i umiruje kašalj. Kao lekovita biljka izop nalazi primenu i u lečenju astme, reumatizma, rana i tumora. Najnovija proučavanja pokazala su da etarsko ulje izopa poseduje veoma jaku antivirusnu aktivnost na HIV virus i herpes virus.

Lokalna primena – Lokalna primena u uljima za masažu kod reumatskih bolova, kod hroničnog umora i stresa. Obavezno razblažiti u nekom neutralnom hladno ceđenom ulju (bademovo, maslinovo, jojobino…) i to 2 kapi etarskog ulja u 30ml ulja, 0,3%.

Upotreba u difuzerima:  Dodaju se 2-4 kapi u aroma difuzer.  Inhalacijom u difuzerima postiže se efekat na ceo organizam. Inhalacija kod respiratornih tegoba, astme, migrene.

Leave a Reply

Your email address will not be published.