Da li ste znali?

Etarsko ulje lavande (Lavandula angustifolia)

Lavanda (Lavandula angustifolia) je jedna od najpoznatijih lekovitih biljaka sa dugom istorijom terapijske primene. Zbog antiseptičnih svojstava lavandu su od davnina koristili u arapskoj, rimskoj i grčkoj medicini i najčešće su je koristili za dezinfikovanje bolničkih prostora.

Lavandino ulje se koristi u farmaceutskoj, kozmetičkoj i parfimerijskoj industriji i u procesu proizvodnje hrane, alkoholnih i bezalkoholnih pića. 

Zbog izuzetno širokog spektra delovanja ulje lavande potpuno zaslužuje počasno prvo mesto na kome se u aromaterapiji nalazi. Ono ima izraženo uravnotežujuće delovanje na celi organizam i podstiče njegove odbrambene sposobnosti.

Snažan je antiseptik, pa se može koristiti u tretiranju različitih infekcija. Olakšava stanje gripa, prehlade, promuklosti, upale sinusa, uha i grla. Kao analgetik i spazmolitik primenjuje se za ublažavanje bolova raznih vrsta: glavobolje, migrene, bolova u mišićima, grčeva u digestivnom traktu, uganuća, neuralgija, reumatskih i menstrualnih bolova. Njegova relaksirajuća i sedirajuća dejstva koriste se za tretiranje depresija, strahova, nesanice, razdražljivosti, histerije, melanholije, naglih promena raspoloženja, stresa, sindroma hroničnog umora itd.

Ulje je odgovarajuće za negu svih tipova kože, koju umiruje, zaceljuje i reguliše proizvodnju sebuma. Primenu nalazi i kod tretiranja infektivnih i alergijskih upala kože, opekotina, rana, gljivičnih oboljenja, strija. Ulje lavande je za razliku od ostalih ulja, moguće u malim količinama nanositi nerazređeno na kožu, pa se tako može primenjivati kod akni, manjih rana i opekotina, uboda insekata. Miris lavandinog ulja odbija insekte.

Zbog blagog delovanja, ulje lavande je jedno od najsigurnijih ulja za primenu u mešavinama koje se koriste za decu!

Leave a Reply

Your email address will not be published.