Da li ste znali?

Eterično ulje – RIMSKA KAMILICA

Latinski naziv: Anthemis nobilis

Miris: voćno-biljni, topao, medni

Poreklo: Čile, Francuska, Italija

Rimska kamilica ima od davnina reputaciju lekovite biljke, a jedna je od devet svetih anglosaksonskih biljki. I danas je najčešći sastojak kućnih biljnih apoteka.

Velike količine ulja se koriste u farmaceutskoj, kozmetičkoj i prehrambenoj industriji. Ulje rimske kamilice je bledo plave do žute boje. Hemijski sastav rimske kamilice se izrazito razlikuje od sastava ulja nemačke kamilice. Deluje snažno spazmolitično, protivupalno, antiseptično, baktericidno, analgetično.

Miris ulja rimske kamilice je mnogo blaži i bolje prihvaćen od mirisa nemačke kamilice, pa su inhalacije ugodan način aplikacije ulja. Zbog blagog delovanja naročito je podesan za upotrebu kod dece. Tradicionalno je sredstvo za tretiranje dečijih tegoba poput nestrpljivosti, napetosti, nezadovoljstva, loše probave, nedostatka apetita, infekcija grla.

Ulje dobro tretira neuralgije, artritis, uganuća, istegnuća, kao i tegobe povezane sa nadutošću, mučninom. Njegova izražena spazmolitična svojstva ga klasifikuju za primenu kod pms-a, dismenoreje, neregularnih menstruacija, bolova u abdomenu. Može ublažiti glavobolje i migrene.

Uz ostala svojstva, njegovo protivupalno i spazmolitično delovanje može biti dobrodošla pomoć za saniranje tegoba povezanih sa astmom i raznim alergijama kože.

Ulje je podesno za tretiranje širokog spektra psihičkih simptoma kao što su razdražljivost, mrzovolja, preosetljivost, psihički šok, panika, strahovi i histerija. Zbog izraženog umirujućeg delovanja može biti od pomoći osobama sklonima nesanici, hiperaktivnosti, stalnoj zabrinutosti.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.