Da li ste znali?

Etarsko ulje Ruzmarina – prirodni lek za jaku i gustu kosu

Ruzmarin (Rosmarinus Officinalis) je od davnina jedna od najpoznatijih i najviše korišćenih lekovitih biljaka.

Ostaci ruzmarina pronađeni su u grobnicama prve egipatske dinastije, Grci i Rimljani su biljku smatrali svetom. Grčki studenti su čak za vreme ispita nosili ogrlice pletene od grančica ruzmarina da bi poboljšali pamćenje i koncentraciju. Teofrast i Dioskorid su ga preporučivali za želudačne probleme, Hipokrat ga je preporučivao kao začin u pripremanju hrane da bi se izbegle tegobe sa jetrom i slezinom, Galen ga je savetovao kao pomoć kod žutice. Paracelzus ga je cenio kao najvažniji sastojak svojih apoteka. U srednjovekovnoj Evropi ruzmarin se koristio za dezinfekciju bolesničkih soba i ta se praksa nastavila sve do polovine dvadesetog veka, kada je napuštena kao praznoverna i neutemeljena. Međutim, rezultati upravo tada sprovedenih istraživanja potvrdili su izuzetnu antiseptičnu snagu etarskog ulja ruzmarina.

Ulje ruzmarina se koristi u kozmetičkoj i parfimerijskoj industriji, proizvodnji sapuna i deterdženata. Etarsko ulje ruzmarina je bogato 1,8 cineolom, kamforom i alfa pinenima i kao takvo se koristi za inhalacije/olakšava disanje kod respiratornih tegoba, protiv glavobolja, utiče na jačanje primarnog imuniteta – utrljavanjem na delove tela bogatim limfnim čvorovima. Na mestu aplikacije povećava cirkulaciju, pa je obavezni sastojak preparata za rast kose.

Kako to ruzmarin utiče na rast kose?

Ruzmarin poseduje analgetička i protivupalna svojstva pomoću kojih zapravo umiruje iritaciju, svrab, crvenilo i bilo kakve upale na koži glave. Čisti pore i oslobađa folikule, što rezultira normalnim rastom jake dlake.  Štiti zdravlje kože čime se stvara zdrava baza za nesmetani razvoj dlake. Pritom koren dlake prima sve neophodne nutrijente, jer mu hranljive materije iz ruzmarina pružaju svu neophodnu negu. Time što hrani koren dlake, čini kosu debljom i sjajnijom.  Ovakva kosa je istovremeno i jača, otpornija na lomljenje i pucanje krajeva.

RECEPT ZA RAST KOSE 

Dodati 20 kapi etarskog ulja ruzmarina u 200ml šampona, ili 6 kapi etarskog ulja rastvoriti u jednu supenu kašiku bademovog ulja i utrljati u kosu pola sata pre pranja.

Promontis ima već napravljen serum za kosu koji sadrži pored ostalih čarobnih sastojaka i etarsko ulje ruzmarina. Ovaj serum sadrži  ricinusovo ulje, bademovo ulje, arganovo ulje, vitamin E, etarsko ulje mente, etarsko ulje ruzmarina. Ovaj uljani serum predstavlja idealnu kombinaciju biljnih i etarskih ulja koji regenerišu i neguju temenjaču,  a etarska ulja povećavaju cirkulaciju i na taj način ubrzavaju rast i obnavljanje kose.

Leave a Reply

Your email address will not be published.