Da li ste znali?

Eterična ulja – primena kod dece

Eterično ulje je koncentrovana isparljiva tečnost ekstrahovana iz biljaka.  Oni mogu biti efikasan metod za pomoć u ublažavanju simptoma za zdravstvena stanja koja nisu opasna po život koji se koriste kada postoji potreba ili svrha. Bezbednost je od vitalnog značaja kada se koriste eterična ulja, posebno kod beba i dece.

Eterična ulja mogu biti neverovatno efikasna, ali pod uslovom da se PRAVILNO KORISTE. Nepravilna upotreba može izazvati neželjene reakcije koje mogu dovesti do doživotne senzibilizacije na esencijalna ulja.

Postoji ograničenje za eterična ulja koja su bezbedna za upotrebu kod beba i dece – evo liste eteričnih ulja pogodnih za decu u odgovarajućem uzrastu:

  1. 0-3 meseca – nije poželjna primena ulja;
  2. 3 mes-3 god –  lavanda, rimska kamilica, beli bor, limun, slatka narandža;
  3. 3 god-6 god – matičnjak, menta, ruzmarin, eukaliptus, izop, ylan-ylang, timijan;
  4. Preko 6 god– bosiljak.

Eterična ulja se mogu bezbedno difundovati u vazduh pomoću ultrazvučnih difuzora ili bilo koje druge vrste difuzora. Za bebe i decu, vreme inhalacije upotrebom difuzera je 30 minuta sa pauzom od 60 minuta, a zatim ponovite ako je potrebno. Ovo ne samo da je bezbednije, već je i efikasnije jer se i naša tela i naš nervni sistem navikavaju na eterična ulja nakon ovog perioda. Takođe je preporučljivo omogućiti izvor svežeg vazduha u prostoriju gde se vrši inhalacija. Prekomerna upotreba eteričnih ulja može dovesti do neželjenih reakcija, zato je veoma bitno i pravilno doziranje eteričnih ulja za upotrebu u difuzerima.

Preporučuje se sledeća upotreba eteričnih ulja za inhalaciju u difuzerima:

  1. 3-12 meseci : 1-2 kapi eteričnih ulja;
  2. 12 mes-6 god : 2-3 kapi;
  3. 6-12 god : 4 kapi;
  4. Preko 12 god : 4-8 kapi.

Ako pravilno koristite eterična ulja, iskoristićete sve njihove benefite, dok u suprotnom može doći do neželjenih reakcija. Zato obavezno pratite ova uputstva, ili se obratite vašem odabranom aromaterapeutu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.