Da li ste znali?

Eterična ulja – primena u kućnim uslovima

Upotreba eteričnih ulja u kućnim uslovima može biti veoma korisna i raznovrsna. Osim što su prijatnog mirisa imaju terapeutsko, psihoemotivno i energetsko dejstvo. Upravo zbog toga je potrebno da budu kvalitetna i prirodna. Na tržištu se nalaze ulja različitog kvaliteta, od kojih su neka hemijski proizvedeni falsifikati, kao i mešavine kvalitetnih ulja sa jeftinijim uljima sličnog mirisa.

Proizvođač ulja, prilikom plasiranja proizvoda na tržište, dužan je da naglasi: latinski naziv roda i vrste biljke od kojih je napravljeno eterično ulje, deo biljke od koga je napravljeno, način na koji je dobijeno, glavne hemijske supstance ulja – hemotip, zemlju porekla biljke i način uzgoja.

Svi načini primene su bezbedni ako se eterična ulja koriste na odgovarajući način, uključujući aromatični, spoljni i interni način primene. Promontis eterična ulja mogu se koristiti na različite načine i imaju širok spektar primene u održavanju emocionalnog i fizičkog zdravlja. Eterična ulja se mogu koristiti pojedinačno ili u kombinaciji sa drugim eteričnim uljima.

  1. Aromatična primena

Ovo je jedan od osnovnih načina upotrebe eteričnih ulja. Dok drugi načini upotrebe zahtevaju konzumiranje ulja ili tretiranje kože, aromatični način primene nam omogućava da iskusimo eterično ulje putem vazduha. Ovaj način primene predstavlja najjednostavniji način upotrebe Promontis eteričnih ulja, uz pomoć kog možete iskusiti njihovu snažnu, pročišćujuću, opuštajuću ili energetsku aromu. Aromatična primena podrazumeva inhalaciju ili korišćenje difuzera za osvežavanje prostora u kom boravite.

Načini aromatične primene:

Difuzer – Sipajte nekoliko kapi eteričnog ulja (ne više od 3-4 ukoliko tek počinjete sa upotrebom ulja) u difuzer. Na ovaj način možete uživati u aromi eteričnog ulja do nekoliko sati;
Inhalacija – Nakapajte nekoliko kapi eteričnog ulja na dlanove, protrljajte ih i približite dlanove nosu, te udahnite nekoliko puta. Važno je da dlanovima ne dodirujete kožu lica;
Raspršivač – Razblažite nekoliko kapi eteričnog ulja u vodi, sipajte u raspršivač i po potrebi aplikujte kako biste osvežili prostor, nameštaj, posteljinu, itd.

2. Primena na koži

Primena eteričnih ulja na koži je izuzetno efikasna metoda jer ova ulja lako prodiru u kožu. Kako bi se smanjila verovatnoća povećanja osetljivosti kože, posebno kada je reč o mladoj ili već osetljivoj koži, preporučuje se upotreba baznog ulja, kako bi se eterična ulja razblažila.

Nekoliko kapi ulja se može dodati i u toplu kupku, losion ili kremu za telo koju  inače koristite. Ukoliko se pojavi crvenilo, oseti peckanje to ulje ne bi trebalo više da koristite na koži.

3. Masaža

Aromaterapijska masaža opušta nervni sistem i poboljšava funkcije krvotoka i pomaže limfnu drenažu. Smanjenje efekata stresa, olakšanje psihičkog i fizičkog umora, samo su neki od benefita ovakve masaže. I ovde bi trebalo mešati ulje sa baznim uljima.

4. Čišćenje, dezinfekcija površina

Mnoga ulja poput eukaliptusa, lavande, limuna, čajevca, mente, ruzmarina, slatke pomorandže i drugih imaju antibakterijska i antiseptična svojstva. Upravo zbog ovih svojstava mogu se efikasno koristiti za dezinfikovanje površina, čišćenje raznih površina. Dovoljno je da par kapi ulja dodate u smešu destilovane vode, sode bikarbone i alkoholnog sirćeta i vaše sredstvo za čišćenje je spremno.

Leave a Reply

Your email address will not be published.