Mediji o nama

Eterična ulja sa juga Srbije – Pravo blago timijan i matičnjak

U selu Vilandrica, koje se nalazi u podnožju tri planine Suve planine, Seličevice i Babičke gore, na 6km od Gadžinog Hana i na 23km od Niša, nalaze se plantaže lekovitog bilja.
Ovo bogatstvo jugoistočne Srbije prepoznali su Jovana i njen suprug Siniša Milutinović, koji su sa namerom da od prirode iskoriste najbolje, u martu ove godine osnovali firmu Promontis, za proizvodnju etarskih i hladno ceđenih ulja i prodajom opreme za aromaterapiju, takozvanih Aroma Difuzera.
Promontis trenutno u ponudi ima ulja matičnjaka, rimske kamilice, aroma difuzere, a do kraja oktobra ove godine u portfoliju firme će se naći i ulja timijana, zdravca, lavande, kao i hladno ceđena ulja koštica šljive i kajsije.
– Pošto želimo da našim kupcima ponudimo vrhunski proizvod rešili smo da zasadimo plantaže ručno bez ikakvih hemikalija i na taj način obezbedimo sopstvenu kvalitetnu sirovinu. Zasadili smo hektar i po lekovitog bilja matičnjaka i timijana, nabavili etarsko ulje rimske kamilice i uvezli opremu za aromaterapiju iz inostranstva, čime smo udarili temelje našeg biznisa – započinje priču za naš portal Jovana Milutinović.
Iako je posao tek na počeku, vetar u leđa im daje i odobren kredit odobren od Fonda za razvoj Republike Srbije za nabavku opreme za proizvodnju ulja.
– Potpuno smo adaptirali i rekonstruisali ekonomski objekat od 150 kvadrata, u kojem će preko realizacije kredita, biti smeštena oprema za dobijanje etarskog i hladno ceđenog ulja. Proizvodnju pokrećemo čim dobijemo mašine od naših dobavljača, nadam se početkom septembra. Sirovina za hladno ceđena ulja je već dogovorena, a u oktobru očekujemo i prvu kosidbu bilja sa naših plantaža za proizvodnju etarskog ulja. Destilacije etarskih ulja planiramo da radimo i uslužno našim kooperantima, koji takođe imaju plantaže lekovitog bilja – kaže Jovana.
Kako je ovo prva godina poslovanja, Promontis kreće sa manjim proizvodnim kapacitetima, te je u planu prerada četiri tone biljne mase za etarsko ulje i dve tone raznih koštica za hladno ceđena ulja.
– Već sledeće godine očekujemo pun prinos sa naših plantaža, a takođe planiramo i otkup bilja od drugih plantažera, pa je plan da obradimo 15 t bilja za etarska ulja i 5 t za hladno ceđena.
Kako je sve počelo?
Po struci diplomirani farmaceut, Jovana Milutinović do pre samo godinu i po, radila je za poznatu svetsku farmaceutsku kompaniju. U međuvremenu je ostala bez posla i potpuno se posvetila započinjanju privatnog biznisa, dok je suprug, koji ima svoju agenciju za finansijski konsalting i računovodstvo, napravio okvirni petogodišnji plan.
– Suprug i ja pre godinu i po dana smo krenuli u potragu za kupovinom njive u okolini Niša, gde smo želeli da posadimo lekovito bilje kao dodatnu delatnost uz naše redovne poslove. U potrazi za zemljom u podnožju Suve planine obišli smo ceo kraj i zaljubili se u Zaplanje, kako se drugačije zove ovaj bajkoviti deo južne Srbije. Na kraju smo od njive došli do celog imanja sa kućom, objektom i njivama – priča za eKapiju Jovana.
Pošto o poljoprivredi nije znala mnogo, počela je da uči iz knjiga, ali i da traga za ljudima koji se bave uzgajanjem lekovitog bilja.
– Najviše mi je koristilo učešće na Biljoberu koji se svake godine organizuje u Sokobanji u organizaciji Uduruženja “Jovan Tucakov” i firme Adonis gde sam upoznala uzgajivače, pokupila kontakte i povezala se sa divnim ljudima iz Adonisa sa kojima i danas imam izvanrednu saradnju.
Dobrobit eteričnih ulja
Primena etarskih ulja je ogromna od kozmetičkih preparata, masažnih ulja, sapuna, parfema, šampona, u lekovima, dermatološkim preparatima te inhalacijama kod respiratornih tegobama.
Većina etarskih ulja ima i antibaktericidno i antivirusno delovanje, te se koriste kod različitih upalnih procesa u organizmu ali i na koži, a takođe mogu da se koriste i kao repelenti u borbi protiv insekata.
– Matičnjak je moje omiljeno etarsko ulje, budući da ima izraženo antimikrobno delovanje, a sa druge strane imaju umirujući efekat na centralni nervni sistem, tako da se koristi kod anksioznosti, nesanica, kod žena kod problema u PMS-u , a neke studije su pokazale njegov pozitivan efekat uz terapiju kod dijabetičara. Tako da inhalacijom matičnjaka u Aroma Difuzerima osim njegovog predivnog citrusnog mirisa dobijamo i lekoviti efekat na naš nervni sistem.
Timijan je biljka koja zbog svog hemijskog sastava ima najjači antibakterocidni efekat i antivirusni efekat, tako da primenom Aroma Difuzera može da se dezinfikuje prostor u vreme epidemija virusa, objašnjava Jovana.
– Aromaterapeuti kažu da je jedna kap etarskog ulja timijana kao da smo popili 45 šolja čaja od majčine dušice. Dodavanjem par kapi etarskog ulja u pastu za zube dobijamo odličnu zaštitu za desne i zube a dodavanjem par kapi u kupku smanjuju se bolovi u zglobovima.
Jovana napominje da se etarska ulja ne primenjuju kod asmatičara, trudnica, a opreznost je nužna kod dece. Ako se aplikuju na kožu obavezno se razblažuju sa nosećim hladno ceđenim uljima npr bademovo, maslinovo, koštica kajsije, šljive.
– Meni, lično, je aromaterapija izuzetno zanimljiva, jer odgovarajućom kombinacijom etarskih ulja možemo da preveniramo razne bolesti i da pomognemo našem organizmu da se odbrani od virusa i bakterija, te da izlečimo kožna oboljenja i redovnom primenom podmladimo naš organizam. U istočnjačkoj kulturi od davnina pa sve do danas postoji kultura svakodnevne primene etarskih ulja različitih biljaka.
Naredni planovi
U ovom kraju, kako ga još zovu, Zaplanje, tradicija uzgoja lekovitog bilja već postoji, te lokalni poljoprivrednici imaju plantaže nevena, belog sleza, valerijane , artičoke, smilja, rimske kamilice.
Cilj bračnog para Milutinović je da do kraja sledeće godine prošire sopstve plantaže, povećaju obim proizvodnje, te da oforme male mreže kooperanata i plasman proizvoda u nekom od većih prodajnih lanaca.
Jedan od planova je izlazak na ino-tržište, ali u proizvodnji, kako kaže, postoje crvene linije oko kojih nema kompromisa.
– Želimo da nam kvalitet uvek bude na prvom mestu i tu nema kompromisa. Svakako sve ovo sinergetski dovešće do zapošljavanje ljudi, što nam je posebno drago, jer se nalazimo u devastiranom području. Mišljenja sam da je čovek čoveku prijatelj, pa svoju firmu vidim kao mesto gde će kooperanti zajedno sa nama, stvoriti nešto što će trajati dugo i biti prepoznatljivo. U ovaj posao nismo ušli da bismo zaradili milione preko noći već Promontis vidim kao stabinu porodičnu firmu i mesto za inovacije. Rok trajanja etarskih ulja je neograničen, pa i u tome vidim neku simboliku.
Autor teksta: Sandra Petrović
https://www.ekapija.com/news/2578264/etericna-ulja-sa-juga-srbije-pomazu-kod-brojnih-zdravstvenih-problema-pravo-blago

Leave a Reply

Your email address will not be published.