Da li ste znali?

Eterično ulje tamjan Boswellia Sacra

Poznavanje i upotreba tamjana su stariji od pisanih dokumenata. Cenjen kao parfem, sastojak medicinskih i kozmetičkih preparata, tamjan je vredeo koliko i zlato. Tamjan je korišćen za olakšavanje impresivnog niza tegoba, a pravi kozmetički hit je postao nakon uspeha u procesu balsamovanja. Ako je tako dobro očuvao kožu mrtvih, zaključilo se da bi morao imati zaštitne i podmlađujuće učinke i na kožu živih, pa je krenula poplava preparata koji su sadržavali tamjan.

Eterično ulje tamjana se koristi za tretiranje istih tegoba kao što se to činilo sa tamjanom u davna vremena: koristi se kao antiseptik, baktericid, fungicid, mukolitik, ekspektorans, adstringent, digestiv, diuretik, karminativ, sedativ.

Vlaži, neguje, obnavlja zrelu, suvu i osetljivu kožu, umiruje i omekšava grubu i ispucalu kožu. Ubrzava zaceljivanje ožiljaka, rana, čireva i plihova. Ublažava upalna stanja, bakterijske i gljivične infekcije kože.

Eterično ulje tamjana je dobar izbor za tretiranje širokog spektra infekcija disajnih puteva. Ublažava digestivne tegobe. Njegovo svojstvo da usporava i produbljuje disanje čini ga vrlo korisnim u tretiranju astme.

Ovo ulje ima revitalizujući efekat na iscrpljeno telo i um. Deluje antidepresivno. Umiruje hiperaktivnost, razdražljivost i nemir. Poboljšava koncentraciju i fokusiranost.

Upotreba:

*Inhalacija – sipati 4-6 kapi ulja u aroma difuzer;

*Lokalno – obavezno razblažiti u nekom baznom ulju (npr. bademovo, maslinovo, jojobino) – 30ml baznog ulja i 12 kapi eteričnog ulja tamjana.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.