Da li ste znali?

Eterično ulje YLANG-YLANG

Da li ste čuli za eterično ulje YLANG-YLANG?

U Indoneziji je tradicionalni običaj da se bračni krevet mladenaca prekriva cvetovima ylang-ylanga. U podnebljima gde drvo raste niski cvetovi se nose kao ogrlice, od eteričnog i kokosovog ulja se prave preparati za negu i zaštitu tela i kose. U viktorijansko doba je u Evropi bio popularan preparat za negu kose pod nazivom Makasar ulje, čiji je dominantni sastojak bio ulje ylang-ylanga u nekoj masnoj fazi.

Zbog svog bogatog i vrlo intrigantnog mirisa eterično ulje ylang-ylanga se samo može koristiti kao parfem. Ono se često koristi u nezi kože, jer uravnotežuje proizvodnju sebuma, pa dobro neguje i masnu i suvu kožu. Takođe, smiruje i upaljenu i nadraženu kožu. Omekšava kožu i podstiče proizvodnju novih ćelija. Njegovo povoljno delovanje na kožu lica se pripisuje i svojstvu opuštanja napetosti mišića lica, što može smanjiti bore.

Ovo eterično ulje je odlično za negu vlasišta, a preporučuje se u preparatima za tretiranje ispucalih krajeva kose.

Reguliše i smiruje rad srca, pa se može koristiti za smirivanje tahikardije, kao i preterano brzog disanja. Blagi je hipotenziv.

Primenjuje se kod depresije, nesanice, nervne napetosti, agresivnosti, frustracije, besa, teskoba, panike. Opušta mišićnu napetost, pa olakšava tegobe kao što su bolovi u leđima i išijas.

Koristi se u tretiranju neregulatornog menstrualnog ciklusa, grčeva i tegoba menopauze.

*savet: Koristiti male količine ulja, jer prekomerna upotreba može izazvati glavobolju i mučninu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.