Da li ste znali?

Inhalacija eteričnih ulja

Kako bi pravilno upotrebili etarska ulja, neophodno je znati na koji način i u kojim dozama se mogu primenjivati. Etarska ulja se mogu koristiti putem inhalacije ili dermalne aplikacije.
U ovom postu možete pročitati kada se primenjuje inhalacija etarskih ulja, kao i kako se primenjuje direktna i indirektna inhalacija.

Inhalacija je delotvorna i jednostavno primenljiva metoda aplikacije etarskih ulja u slučaju fizičkih kao i psihičkih tegoba. Može se primenjivati:

  • Za tretiranje problema respiratornog trakta;
  • Za smanjenje mentalnog i fizičkog umora;
  • Za smanjenje stresa, napetosti i teskobe;
  • Za otklanjanje glavobolja;
  • Za opuštanje i užitak.

Etarska ulja u dodiru sa vazduhom isparavaju i šire svoj miris u okolinu. Zbog njihove isparljivosti moguće je udisati ih direktno (korišćenjem inhalatora) ili indirektno (ako ulja isparavaju u prostoru u kome se boravi). Raspršena u vazduhu ona neće samo mirisno oplemeniti prostor u kome se boravi, nego će ga i dezinfikovati jer sva imaju (u manjoj ili većoj meri u zavisnosti od ulja) antiseptična svojstva.

Direktna inhalacija

U slučaju tegoba sa disajnim organima najbolje je koristiti inhalatore čiji je gornji deo oblikovan tako da se lako uklapa uz nos i usta. Ako nemate takav inhalator pripremite posudu sa vrućom vodom, kapnite u vodu 1-2 kapi odgovarajućeg etarskog ulja, nagnite se nad vodom, prekrijte peškirom glavu, zažmurite i udišite toplu paru 5min. NE PRETERUJTE SA KOLIČINOM KAPI! Rezultati istraživanja pokazuju da povećanje koncentracije (više kapi) etarskih ulja  u udisanoj pari ne povećava delotvornost inhalacije.

Indirektna inhalacija

Indirektno se etarska ulja inhaliraju kad su raspršena u vazduhu u prostoru u kome se boravi. Postoje različiti načini raspršivanja etarskih ulja. Zagrevanje etarskih ulja pospešuje njihovu isparljivost, pa mnogi raspršivači koriste toplotu za što delotvornije isparavanje etarskih ulja. Toplota se najčešće koristi u aroma lampama, a različiti raspršivači koriste struju nezagrejanog vazduha koja raspršuje etarska ulja. Aroma lampe su najčešći oblik isparivača u kojima svećica (lampa) zagreva vodu koja se nalazi u posudi iznad nje. U vodu se ukapa, u zavisnosti od veličine prostorije, 6-10 kapi mešavine etarskih ulja biranih prema željenom učinku. Ako nemate aroma lapmu dovoljno je da posudu sa toplom vodom postavite na radijator ili neki drugi izvor toplote i u nju ukapate etarska ulja. Nedostatak aroma lampi je to što zbog korišćenja toplote dolazi do “raslojavanja” etarskih ulja, odnosno lakše komponente ulja isparavaju brže, a one manje isparljive često ostau u posudi sa vodom.                                                  Električni raspršivači su raspršivači kod kojih se ne koristi toplota, već struja vazduha koja raspršuje čestice etarskih ulja. Prednost ovih raspršivača je što ne dolazi do raslojavanja etarskih ulja, nego se ona raspršuju u punom obliku.  Poželjno je koristiti 6-10 kapi etarskih ulja. Vreme inhaliranja ne bi trebalo da prelazi više od 2h dnevno i ovo važi za sve tipove inhalacije.

Leave a Reply

Your email address will not be published.