Da li ste znali?

Kako se koriste eterična ulja?

Svako etarsko ulje u svom sastavu sadrži oko 40 lekovitih jedinjenja. Klinička ispitivanja potvrđuju baktericidan, antivirusan, i antiinflamatorni efekat etarskih ulja. Zbog baktericidnog efekta naučnici etarska ulja nazivaju prirodnim antibioticima. Bakterije brzo mutiraju i razvijaju rezistenciju na antibiotike. Kod etarskih ulja to nije slučaj, bakterije nisu u stanju da razviju otpornost.

Etarska ulja koristimo na više načina:

  1. INHALACIJA – Etarska ulja su veoma mali molekuli, za razliku od klasičnih lekova, zbog toga se lako resorbuju. Inhalacijom se u organizam unosi od 50-70% lekovitih materija. Inhalacijom etarskih ulja za samo 20-40min dnevno pojačavamo naš imunitet ili u slučaju nekih upalnih procesa kao što su kašalj, bronhitis, bolovi u grlu, stomačnih problema i ostalih upalnih procesa veoma efikasno rešavamo problem na prijatan način bez potrebe za oralnom primenom.

KAKO? Najefikasnija primena je u AROMA DIFUZERU dodavanjem 4-6 kapi u posudu sa vodom.  Dovoljno je da aroma difuzer radi 40min dnevno za postizanje terapijskog delovanja. Može da se primenjuje i klasična inhalacija u ključaloj vodi sa većom količinom etarskih ulja 6-8 kapi 15min. Ostali načini – mini inhaleri, aroma svećice, aroma lampice, aroma narukvice.

2. LOKALNA PRIMENA NA KOŽU – Obavezno je pre toga ulje pomešati sa nekim hladno            ceđenim uljem u odnosu: 5 kapi etarskog ulja na 1 supenu kašiku nekog hladno ceđenog ulja po izboru maslinovo, bademovo, suncokretovo. Za lokalizovane bolove ili probleme na koži preporučuju se veće koncentracije: u supenu kašiku dodati 15-20 kapi hladno ceđenog ulja. Za svakodnevnu primenu i uživanje uvek možete da dodate 3-5 kapi omiljenog ulja u gel za tuširanje, mleko za telo ili losion koji svakodnevno koristite, samo dobro promućkati prilikom pripreme.

     3. PRIMENA KOD DECE – Za primenu kod dece najbolja je upotreba etarskog ulja lavande i rimske kamilice u duplo manjim koncentracijama nego kod odraslih.

Leave a Reply

Your email address will not be published.