Da li ste znali?

Kombinovana i masna koža-koja eterična ulja koristiti?

Koža je naš najveći organ. Njena funkcija je ogromna-ima zaštitnu ulogu (štiti telo od mehaničkih, fizičkih i hemijskih draži); termoregulatornu funkciju (održava termoregulaciju, čuva i odaje toplotu tela); učestvuje u stvaranju vitamina D (koji je bitan za očuvanje kostiju); predstavlja prirodnu barijeru (zadržava materije neophodne organizmu, a sprečava ulazak stranih materija, mikroorganizama, toksina); ona je imuni organ (učestvuje u imunitetu).

Zbog svih ovih funkcija kože, neophodno je priuštiti joj odgovarajuću negu. Dobri kozmetički preparati teže ka uspostavljanju i održavanju prirodne fiziološke funkcije kože, a ne samo ulepšavanju njenog spoljašnjeg izgleda. Na kožu dobro deluju sve stvari koje su telu potrebne za održavanje metaboličkih funkcija. Koži su strane stvari koje telu nisu potrebne za održavanje tih funkcija i koje se u organizmu ne pojavljuju bilo potpune bilo pojedini njihovi sastojci. Takve stvari su recimo parafin, vazelin, petrolej (mineralna ulja) i masti, koje ni koža ni telo ne mogu koristiti. Kozmetički preparati treba da imaju za cilj održavanje prirodnih fizioloških funkcija kože, a zbog višestruko delotvornog učinka etarska ulja mogu izuzetno uspešno poslužiti za tu svrhu. Zato u nastavku teksta pročitajte koja se etarska ulja preporučuju kod kombinovane i masne kože.

 

MASNA KOŽA

Masna koža je tip kože sa pojačanom proizvodnjom sebuma. Budući da višak sebuma često zatvara pore na koži ona je sklona infekcijama, pa taj tip kože često prati pojava akni i bubuljica. Koža je grube teksture, sjaji se, masna je na dodir, sklona nesavršenostima. Nekoliko stvari podstiče prekomernu proizvodnju sebuma: genetika, hormonalne promene i disbalans, lekovi, stres, komedogena kozmetika (šminka koja uzrokuje iritaciju).

Za negu ovog tipa kože potrebno je birati ulja koja mogu da regulišu proizvodnju sebuma i koja deluju antiseptično, pa redukuju količinu bakterija na površini kože. Preporučuju se sledeća etarska ulja: lavanda, bor, limun, geranijum, smilje, čajevac, timijan, palmarosa. Kao bazna ulja preferiraju se lagana ulja kao što su kajsija, lešnik, jojoba ili neke nemasne podloge.

KOMBINOVANA KOŽA

Masna T-zona (čelo, brada i nos) i suvlji obrazi ukazuju na takozvanu kombinovanu kožu. Kod kombinovane kože, tipovi kože variraju u T-zoni i na obrazima. Karakterišu je masna T-zona (čelo, brada i nos) kao što je već rečeno, proširene pore u tim predelima sa malo nečistoće, normalni i suvi obrazi. Masniji delovi kombinovane kože su uzrokovani prekomernom proizvodnjom sebuma. Suvlji delovi kombinovane kože su uzrokovani nedostatkom sebuma i odgovarajućeg deficita lipida. Kombinovana koža manje je podložna bakterijskim aknama, nego masna koža. Češća je sklonost ka mitiserima kada je u pitanju kombinovana koža, nego što je slučaj sa aknama. Pore su za to najviše „krive”. Naime, kada pore nisu očišćene kako treba, sklone su tome da se napune sadržajem koji se tu zadržava i stvara mitisere.

Kod kombinovane kože najsigurnije je koristiti etarska ulja palmarose i geranijuma, jer ona uravnotežuju rad lojnih žlezda. Korisna su i etarska ulja lavande, timijana, nerolija. Kao bazna ulja dobar izbor mogu biti ulje kajsije, jojobe, makadamije i noćurka.

NAPOMENA: Etarska ulja nikako ne koristiti samostalno, već samo u kombinaciji sa baznim uljima.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.