Da li ste znali?

Primena eteričnih ulja kod beba

Etarska ulja kod beba se koriste kao najbolji način za negu bebine kože. Pokazala su se izuzetno efikasna protiv osipa od pelena, u borbi sa grčevima i gasovima, kod atopiskog dermatitisa.

Najbolje je koristiti 100% prirodno etarsko ulje bez ikakvih dodataka dobijeno od biljaka koje su uzgajane na organski način i dobijena procesom destilacije vodenom parom.

Etarska ulja prilikom aplikacije na kožu i kod dece i kod odraslih obavezno se u određenom odnosu razblaže sa tzv. nosećim uljima kao što su bademovo, jojobino, kokosovo ili maslinovo ulje, ulje koštice kajsije, šljive… Kod beba su koncentracije etarskih ulja u nosećem ulje manje nego kod odraslih i kreću se od 0,2% do 0,5%. Preporuka pedijatara aromaterapeuta je da se sa primenom etarskih ulja krene tek posle 3 meseca života, posebno inhalacije lokalno mogu da se koriste i ranije.

Najbezbednija ulja za bebe su ulje kamilice rimske i germanske i ulje lavande.

Recept protiv kolika i gasova
U tamnu bočicu dodati 30ml bademovog ulja
U bočicu dodati 1-3 kapi ulja rimske kamilice
Zatvoriti bočicu i polako promućkati
Ovako pripremljen preparat može se koristiti za masažu stomaka kod beba protiv kolika i gasova. Takođe dodavanjem par kapi u kadicu za kupanje idealni su za miran san bebe

 

Recept protiv osipa od pelena
U tamnu bočicu dodati 30ml bademovog ulja
U bočicu dodati 1 EU rimske kamilice 1 kap EU lavande
Zatvoriti bočicu i polako promućkati
Ovako pripremljen preparat nanosi se na predeo obuhvaćen pelenama. Takođe dodavanjem par kapi u kadicu za kupanje idealni su za miran san bebe.

Krenuti sa manjom koncentracijom. Ulja ne smeju da dođu u dodir sa očima i sluzokožom nosa ili usta, treba voditi računa. Zbog opreza pre prve upotrebe ispitati ulje na podlaktici kod bebe ako nema crvenila 15 min, možete slobodno da ga koristite.

Još jedan način primene etarskog ulja kod beba je u difuzerima u sobi gde spavaju, u ove svrhe se koriste etarska ulje lavande i rimske kamilice, jasmina po 2 kapi ulja u difuzer.

Leave a Reply

Your email address will not be published.