Da li ste znali?

Prirodna odbrana od komaraca sa eteričnim uljima

Konačno je stiglo toplo vreme, pa je uobičajena pojava komaraca i drugih repelenata. Komarci nam mogu zagorčati lepo vreme, a fabrička sredstva namenjena njihovom rasterivanju ostavljaju na koži sloj lepljivih hemikalija. Zato se zaštitite prirodnim sredstvima i mirno uživajte u toplim večerima!

Šta komarci mrze?

Na popisu su sledeća eterična ulja : lavanda, ruzmarin, eukaliptus, limun, menta, geranijum.  Dok pravite roštilj, položite ruzmarin na užareni  ugalj. Isparavanje ruzmarina takođe će stvoriti neugodnu atmosferu za komarce.

Eterična ulja limuna, eukaliptusa i mente šire mirise koje komarci smatraju jezivima. Budući da većini ljudi ti mirisi ne smetaju, stavite na kožu ili odeću par kapljica nekog od tih ulja (razblaženih) svakog dana. Još je delotvornija smesa ovih ulja i maslinovog ili bademovog ulja, sa kojom takođe  možete namazati kožu da se osigurate protiv komaraca.
Ali biljke nisu jedino što im se ne sviđa. Za početak, rešite se izvora ustajale vode, gde ženke komaraca nose  jaja. Posude sa vodom za kućne ljubimce treba osvežavati nekoliko puta nedeljno.

Komarci su najaktivniji u zoru i u sumrak, pa ako želite smanjiti verovatnoću susreta sa njima nemojte biti na otvorenom pola sata pre zore i pola sata nakon sumraka.
Znajte i da ih privlači tamna odeća pa se obucite u svetle boje kad izlazite iz kuće. I cvetni parfemi, dezodoransi i sapuni mame komarce pa ih nemojte nositi tokom sezone komaraca.

Repelentno sredstvo

Ako razblažimo neko od eteričnih ulja u baznom ulju badema, dobićemo repelentno sredstvo koje možemo nanositi na kožu, a za njegovo pravljenje potrebno nam je sledeće:
•    100 ml ulja badema
•    10 kapi EU lavande
•    15 kapi EU geranijuma
•    5 kapi EU mente
Ova je mešavina osim za teranje komaraca odlična za negu kože, a zahvaljujući menti lagano hladi.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.