Da li ste znali?

Prirodni preparati u borbi protiv krpelja i komaraca

Toplo vreme i boravak u prirodi nam donosi probleme sa komarcima i krpeljima. Ubodi komaraca nisu samo bolni nego mogu preneti i neki od virusa kao što su : Virus zapadnog nila, Zika virus, denga i malarija. Rizik od infekcije nije veliki, ali ubodi komaraca mogu izazvati crvenilo i natečenost, svrab i bol na koži. Repelenti koji se često mogu naći u apotekama i drogerijama mogu sadržati DEET i N-dietil-meta-toluamid, koji su štetni za naš organizam i mogu dovesti do teškog otežanog disanja, glavobolje, nadraženost očiju.

   Na sreću postoje prirodni preparati koji u sebi sadrže eterična ulja koja su dokazano pokazala efikasnost u borbi protiv komaraca i krpelja. Kombinacija eteričnih ulja i hidrolata mogu poslužiti kako bi se napravio odgovarajući prirodni repelent. Za dobijanje prirodih repelenata koristi se eterično ulje eukaliptusa, eterično ulje ruzmarina, eterično ulje lavande, eterično ulje matičnjaka, eterično ulje limunske trave i eterično ulje čajevca, hidrolat lavande, matičnjaka. Kod prirodnih repelenata je dobra strana što se na ovaj način možemo zaštiti od ovih dosadnih nemani, a sa druge strane lokalnom primenom etarskih ulja u gelovima i kremama, ako dođe do ujeda možemo da ublažimo svrab i crvenilo na mestu uboda.

Primena :

Difuzeri : za zatvorene prostore do 30 m2, 6 kapi eteričnog ulja .

Lokalna primena : direktno nanošenje na koži, u tom slučaju mora se razblažiti eterično ulje (20kapi) u nekom baznom ulju (30ml) kao što je suncokretovo, bademovo, ulje nevena ili kantariona I naneti na izložene delove tela.

Sprej : za otvorene prostore gde nije moguća primena difuzera, neophodno je razblaženje eteričnog ulja . Nekoliko kapi (20 kapi) u običnoj ili destilovanoj vodi od 30 ml. Pre upotrebe promućkati I koristiti za prskanje prostora u kome se nalazite.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.