Da li ste znali?

ŠTA SU TO ETERIČNA ULJA, EKSTRAKTI I MACERATI?

Često dobijamo pitanja da vam nije baš najjasnije šta su etarska ulja, šta su to ekstrakti i kakva su to sad hladno ceđena ulja? Jesu li to sinonimi? Pročitajte u čemu je razlika.

Etarska ulja – Etarska ulja su sekundarni metaboliti eteričnih biljaka. Mogu se nalaziti u različitim delovima biljaka: u pupoljcima, cvetovima, listovima, grančicama, semenu, kori drveta i plodova, stablu… Biljke sadrže vrlo male količine etarskih ulja, od 0,02-1%. Naziv ulja navodi na pogrešan zaključak da su etarska ulja masna, što nije tačno. ETARSKA ULJA NISU MASNA, samo se tako zovu.

ETARSKA ULJA NISU HLADNO CEĐENA ULJA!

Hladno ceđena ulja – Hladno ceđena ulja su masna ulja i dobijaju se presovanjem koštica ili plodova ili semena uljanih žitarica – badem, jojoba, argan, kajsija, šljiva, suncokret, divlja ruža, grožđe, maslina.

ETARSKA ULJA NISU EKSTRAKTI!

Ekstrakti – macerati se dobijaju potapanjem u propisanom odnosu (i temperaturi) u odgovarajući rastvarač. Rastvarač može biti alkohol, voda, glicerin, propilen-glikol, zatim ulja – suncokretovo i maslinovo najčešće.

Ukoliko se ekstrakcija eterične biljke izvodi uljanim ili alkoholnim rastvaračem (etarska ulja se rastvaraju u uljima) pored tanina i flavonoida može se izdvojiti i mali procenat etarskog ulja. Zato je uvek poželjno i za ekstrakte odraditi GC/MS analizu, sastav. Ovo nikako ne umanjuje pozitivne efekte ekstrakata, naprotiv. Ovo je veoma moćna tehnika kojom izdvajamo aktivne principe biljaka i mogu se bezbedno koristiti kao DODACI ISHRANI ili DIJETETSKI SUPLEMENTI. Takođe se koriste u MEDICINSKOJ KOZMETICI.

Leave a Reply

Your email address will not be published.