Da li ste znali?

TOP 3 ETERIČNA ULJA ZA SINUSE

Dolaskom hladnijeg vremena, sve češće se susrećemo sa prehladama i raznim disajnim poteškoćama. Jedna od tih poteškoća je i upala sinusa. Upala sinusa se javlja uglavnom tokom hladnijih meseci, ali može biti prisutna i tokom cele godine. Srećom, postoji aromaterapija koja nudi jako dobra rešenja kod svih disajnih poteškoća.

Šta je upala sinusa?

Sinusi predstavljaju simetrične šupljine koje se nalaze u kostima lobanje. U sinusima se stvara sluz koja ima važnu ulogu u održavanju vlažnosti sluznice i eliminisanju mikroorganizama. Sinusi su prekriveni sluznicom koja izlučuje sekret. Vazduh ulazi u sinuse kroz male otvore u kostima koji omogućuju komunikaciju s nosnom šupljinom. Ako bilo koji od tih otvora bude blokiran zbog zadebljanja sluznice, vazduh ne može ulaziti u sinuse, a istovremeno sekret koji se stvara u sinusima ne može više izlaziti van. Nastaje upala sluznice i takvo stanje se naziva upala sinusa ili sinusitis.

Lečenje upale sinusa

Aromaterapija je izuzetno delotvorna kod svih disajnih poteškoća. Etarska ulja koja ćemo pomenuti deluju protiv virusa i bakterija, razređuju sluz i pročišćavaju sinuse. U ovom slučaju najdelotvornija su: etarsko ulje eukaliptusa, etarsko ulje bosiljka i etarsko ulje mente.

EU eukaliptus (Eucalyptus globulus) Izuzetna kombinacija svojstava čini ulje eukaliptusa delotvornim sredstvom za tretiranje infekcija respiratornog trakta praćenih kašljem. Ovo ulje deluje ekspektorirajuće, antiseptično, baktericidno, protivupalno i spazmolitično. Zbog izraženog antivirusnog delovanja koristi se kod gripa.

EU bosiljak (Ocimum Basilicum) Niz tegoba respiratornog trakta dobro reaguje na antiseptična, spazmolitična, ekspektorirajuća i analgetička svojstva ovog ulja. Olakšava iskašljavanje i ublažava poteškoće sa disanjem kod astme, bronhitisa i drugih respiratornih poremećaja.

EU menta (Mentha piperita) Ovo ulje kao i prethodna dva ima izuzetna svojstva kod respiratornih tegoba. Etarsko ulje mente odlično deluje kod bronhitisa, gripa, prehlade, sinusitisa, kašlja i zubobolje.

Leave a Reply

Your email address will not be published.