Da li ste znali?

TOP 3 HIDROLATA ZA NEGU KOŽE

Biljni destilati, cvetne vode, aromatične vode … svi ovi nazivi označavaju upravo hidrolate. Hidrolati možda nisu popularni kao etarska ulja, ali su podjednako efikasni! Etarska ulja se dobijaju destilacijom odgovarajućih delova biljaka, a nus proizvod koji se izdvaja tokom ovog procesa naziva se HIDROLAT.

HIDROLATI su vodeni rastvori koji su zasićeni sastojcima etarskih ulja i sadrže brojne lekovite materije iz biljaka. Zato su veoma pogodni za izradu krema ili losiona. Mogu se koristiti kao tonici za lice, za dodatnu hidrataciju tela i lica, kao aftershave losion, dakle za negu kože i lica i tela. Zato smo izdvojili top 3 hidrolata koji će najviše pomoći nezi vaše kože, to su:

HIDROLAT MATIČNJAKA – koristi se za čišćenje, negu i hidrataciju svih tipova kože, a naročito suve i zrele, kao i kože sklone aknama, ekcemima ili dermatitisu. Smanjuje crvenilo nakon brijanja ili depilacije. Koristi se umesto tonika za lice, kao obloga kod glavobolje, stresa,  umornih očiju, svraba suve i iritirane kože. U kozmetici se dodaje kao vodena faza umesto destilovane vode kod izrade kozmetičkih preparata.

HIDROLAT LAVANDE – ovo je hidrolat prepoznatljivog mirisa koji ima vrlo široku mogućnost primene. Odlično obnavlja oštećenu kožu, duboko je čisti, ne isušujući je. Može se koristiti i za skidanje šminke i čišćenje lica. Nakon nanošenja na kožu smanjuje osećaj svraba kod ujeda insekata i neprijatnog crvenila nakon depilacije ili brijanja. Koristi se kao tonik za lice ili kao vodena faza prilikom pripreme maski ili upotrebe ulja za negu kože.

HIDROLAT RIMSKE KAMILICE – još jedan hidrolat koji morate imati. Izuzetno je delotvoran u nezi kože: smiruje osipe, akne, crvenilo i nadraženost. Zbog izraženog adstrigentnog dejstva, poželjno ga je koristiti za negu masne kože. Upotreba u kozmetičkim preparatima za negu kože, usporava proces starenja, stvaranja bora i tamnih fleka.

Leave a Reply

Your email address will not be published.